Den store Cognac-smagning

Cognac er for mange noget af det ypperste, man kan få i glasset efter en god middag. Andre finder det svært tilgængeligt, sprittet og voldsomt. Som med så meget andet spiritus handler det ofte om, hvilken prisklasse, man har bevæget sig i, for de almindelige flasker Cognac, som serveres til familiefester og store sammenkomster, er sjældent på det niveau, der gør det retfærdigt at skære genren over én kam.

 

Min oplevelse af Cognac er, at man desværre ikke finder ret meget Cognac i den lette prisklasse, som er egnet til at drikke rent. Til gengæld forstår man den andægtige tilgang, nogle har til drikken, når man smager de dyre varianter.

 

De første Cognac, der er en decideret nydelse i vores smagning, koster 350 kroner. Det er en rigtig flot pris for en god flaske, og forskellen på de billige fra supermarkedet og til Chateau de Montifaud Grande Champagne L10, der koster 349,- er himmelvid. Der er et par andre flasker i vores test, der holder sig under 400,-, men ellers er vi oppe i den tungere kategori, inden vi strækker armene over hovedet. Og den dyreste flaske er i særklasse den bedste. Vallein Tercinier’s 40 års Hors d’Age er aldeles forrygende og bør være forbeholdt helt særlige lejligheder – både fordi prisen på 1.099,- ikke er en hverdagsoplevelse, men også fordi smagen er så eksklusivt elegant, at den bør serveres på en særlig aften med en særlig stemning omkring sig.

 

Hvis du er nysgerrig på Cognac og ønsker et bredere syn på drikken, kan det absolut anbefales at investere i én af de moderne julekalendre med 24 forskellige Cognac’er i 2 cl’s-udgaver. Det giver et rigtig fint indblik i, hvor forskellig Cognac kan være, og hvordan pris og kvalitet hænger sammen.

 

Vores favoritter i den aktuelle test er beskrevet herunder:

 

Vallein Tercinier 40 år Hors d’Age ; Spiritus ; Cognac ; Frankrig ; 6 ; Kr. 1099,- ; Cognachuset.dk
Der findes cognac, der ’bare’ smager af cognac. Og så findes der de helt forrygende flasker med dråber, der synes sendt fra himlen. Denne 40 års Hors d’Age fra Vallein Tercinier er en helt og aldeles betagende og fremragende cognac, der har en kraftfuld og flot nuanceret duft. Smagen er helt forrygende og har kun sin sprittede karakter på overfladen. For nedenunder er der en smørfed kerne med karamel og lidt salt. Den er super smooth og alligevel med en power som et hestespark. Hvis du har en idé om, at du ikke kan lide cognac, så vil det sandsynligvis ændre sig, når du har smagt denne.

 

Dobbé VSOP 40% ; Spiritus ; Cognac ; Frankrig ; 5 ; Kr. 379,- ; Cognachuset.dk
Denne cognac har en enormt fin og blød duft, og smagen er fornemt fyldig med en sødmefuld karakter. Den er meget blød, tiltrækkede og imødekommende, og den har en næsten karamel-agtig sødme underneden. Det er en fremragende Cognac til prisen.

 

Dobbé XO 40% ; Spiritus ; Cognac ; Frankrig ; 5 ; Kr. 849,- ; Cognachuset.dk
Vi er i den tungere ende af prisskalaen med denne Dobbé XO, men der er altså også fin valuta for pengene. Det er en Cognac med en god power i duften og med en fint helstøbt smag med blødhed og lidt rosin-agtigt twist. Der er en fin sødme, der gør den nem at gå til – uden at det på nogen måde bliver hverken vammelt eller tøset.

 

Meukow XO 40% ; Spiritus ; Cognac ; Frankrig ; 5 ; Kr. 899,- ; Cognachuset.dk
Her har vi en Cognac, der er sjældent frisk i duften. Smagen er mere klassisk og blød, og den er helt fri for røgede og rustikke noter. Det er et blødt og rart glas, der har en vis grad af sødme, der giver en spændende energi sammen med den friske duft. Rigtig flot Cognac trods den lidt høje pris.

 

Delamain XO Christmas ; Spiritus ; Cognac ; Frankrig ; 5 ; Kr. 399,- ; Supervin.dk
Så snart der er tilsat ’christmas’ til navnet på en spiritus, forventer jeg appelsiner, kanel, nelliker og tung sødme. Sådan er det ikke helt her, for bag den ellers bløde duft, finder vi  en Cognac, der holder en rigtig flot balance med en midtersøgende smag, der både har sødmen og den bløde karakter. Den har sin sødme, men det er ikke voldsomt på nogen måde, og det gør den til en ganske lækker Cognac til prisen.

 

A.E. Dor XO 40% ; Spiritus ; Cognac ; Frankrig ; 5 ; Kr. 599,95 ; Theis Vine
Denne XO-cognac har en flot blødhed i smagen. Den starter roligt i munden, den vokser sig efterhånden til en stor oplevelse med god blødhed og en smooth og fin afrunding. Det er en rigtig flot Cognac i en prisklasse, der ligger lige midt mellem de dyre og dem, der er til at betale for de fleste. For der er ingen sprit-skratten i munden, men en flot og fløjlsblød helhed i stedet.

 

Chateau de Montifaud Grande Champagne L10 ; Stærkt ; Cognac ; Frankrig ; 5 ; Kr. 349,- ; Cognachuset.dk

Duften stikker rigtig dybt i denne flotte Cognac, der også farvemæssigt har en god og mørk kulør. Smagen er i flot balance, hvor den undgår at blive vild og voldsom i sit udtryk, men hvor den i stedet har en god afstemt blødhed. Det er en prisfornuftig cognac, der undgår at falde i sprit-fælden, hvor det bliver for skrapt, men hvor der i stedet er fortrinlig sammenhæng mellem styrke, blødhed og fylde.

 

Vi har også smagt:

Otard VSOP – 3 stjerner – set til kr. 280,-
Vallein Tercinier VSOP – 3 stjerner – set til kr. 369,-
Meukow VSOP – 4 stjerner – set til kr. 399,-
Roullet VSOP 40% – 4 stjerner – set til kr. 449,-
Jean Fillioux La Pouyade 42% – 3 stjerner – set til kr. 495,-
ABK6 Cognac XO Family Reserve – 3 stjerner – set til kr. 549,-
Cognac Cep d’Or 40% – 4 stjerner – set til kr. 550,-
Chateau de Montifaud Cigare Speciale 46% – 4 stjerner – set til kr. 559,-
Gourry de Chadeville Tres Vieux 40% – 2 stjerner – set til kr. 589,-
Vallein Tercinier Napoleon 15 år – 4 stjerner – set til kr. 599,-
Hine Cigar XO Reserve – 3 stjerner – set til kr. 819,-
Gourry de Chadeville XO Cognac Premier Cru – 3 stjerner – set til kr. 849,-