Forrygende portvin til julen

Quinta do Pégo First Edition 10 y.o.

Søde vine ; Portvin
Portugal
★★★★★★
Kr. 299,-
Jysk Vin

Det er altid lidt af en opgave at finde den helt rette portvin til julens anstrengelser. For mit vedkommende må den gerne være fyldig og rustik, men den må heller ikke smage alt for brændt eller tungt. Den må gerne kunne gå an til både ostebord, risalamande og almindelig hygge – og så er det altså lidt af en opgave, hvis man kun skal vælge en enkelt. For mig kunne det i år sagtens være denne First Edition 10 års-portvin fra Quinta do Pégo. Den har en fin brunlig farve, og smagsmæssigt har den en enormt lækker blødhed, hvor den både giver fra sig af søde rosin og nøddenuancer, men der er samtidig en flot frugtrig balance med fadpræg. Det betyder, at den hverken bliver spids, klæbrig eller tung – den sidder lige i skabet. Måske passer den bedst til søde stunder og hyggestunder, men ærligt talt er den så vidunderlig, at jeg gerne vælger mine lækkerier så de passer til portvinen fremfor at vælge portvinen, så den passer til lækkerierne.