Smuk og pompøs Albariño

Paco & Lola Vintage 2012

Hvidvin ; Albarino
Spanien ; Rias Baixas
★★★★★★
Kr. 189,-
Vinstokken

Jeg er generelt helt pjattet med nordvestspanske hvidvine, og de må meget gerne være på druesorterne Godello eller Albariño. Her er det sidstnævnte, der har lagt druer til Paco & Lola’s 2012-vin, og det er en oplevelse af de rigtig store. Den har lagret ‘sobre lias’ eller ‘sur lie’, hvis man er mere til det franske udtryk – uanset hvilket af udtrykkene, så betyder det, at den har ligget på sine egne gærrester under lagringen. Det går endnu mere kraft og power frem i vinen, der får den til at fremstå storladen og næsten pompøs. Denne lagring har fundet sted i det første år, hvorefter den har ligget fire år på stålfade, og den tidskrævende proces betyder naturligt nok, at vinen lander i et prisleje, der er lidt over hvad flertallet vil bruge på en hvidvin. For en Albariño er det dog ikke voldsomt – og slet ikke når vi tager tilbudsprisen i betragtning. Den er i den grad pengene værd med sine flotte nuancer af lyse frugter, blidt bidende syre og dybe gule kulør med lette grønlige nuancer. Det er Albariño på et meget højt niveau.